Powered By Blogger

Tuesday 15 November 2011

Consumul de pește poate ajuta la sănătatea inimii

Acizii grasi omega 3 care se gasesc in peste sunt buni pentru sanatatea inimii. Articolul de fata arata cum beneficiile consumului de peste depasesc orice risc.

Pentru persoanele ingrijorate pentru sanatatea inimii – indiferent daca vor sa le evite sau au deja o afectiune pe care cauta s-o amelioreze – consumul a una sau doua mese de peste pe saptamana, poate reduce cu o treime riscul de deces prin infarct miocardic.
Este cunoscut de mai mult timp faptul ca grasimile nesaturate care se gasesc in peste, numiti acizi grasi omega 3, par sa reduca riscul de deces prin afectiuni cardiace. De multi ani exista recomandarea ca oamenii sa consume acizi grasi omega 3 cel putin de doua ori pe saptamana.Dar exista si oameni preocupati de faptul ca prezenta mercurului si a altor metale grele in pestele oceanic ar contrabalansa beneficiile pentru sanatatea inimii. Totusi, cand e vorba de o inima mai sanatoasa, beneficiile consumului de peste depasesc eventualul risc reprezentat de expunerea la contaminanti.


Ce sunt acizii grasi omega3 si de ce sunt importanti pentru sanatatea inimii?


Pestele contine acizi grasi nesaturati, care, atunci cand substituie acizii grasi saturati, cum ar fi cei din carne, pot duce la scaderea colesterolului. Dar principalul nutrient benefic pare sa fie acidul gras omega 3 care se gaseste in pestele gras. Omega 3 face parte dintre acizii grasi nesaturati despre care se considera ca reduc inflamatia din intregul organism.

Se considera ca omega 3 imbunatateste, de asemeni, abilitatile de invatare ale copiilor, reduce trigliceridele, scade tensiunea arteriala, reduce agregarea plachetelor, creste functionarea sistemului imunitar si amelioreaza simptomele artritei. Consumarea a una sau doua portii de peste pe saptamana, mai ales daca este peste gras, pare sa reduca riscul de afectiuni cardiace, in special moartea subita de cauza cardiaca.

Conteaza tipul de peste consumat?


Pestii grasi, cum ar fi somonul, heringul, macroul, si in masura mai mica tonul, contin cea mai mare cantitate de omega 3 si de aceea sunt cei mai indicati, dar multe tipuri de hrana marina contin cantitati mai mici de omega 3. Majoritatea pestilor de apa dulce au mai putin omega 3 decat pestii oceanici. Unele varietati de pastrav contin cantitati relativ crescute de acizi omega 3.







Exista tipuri de peste care ar trebui evitate?

Unii pesti, cum ar fi tilapia si somnul, au niveluri scazute de acizi omega 3 si nivele crescute de acid arahidonic, un tip de acid omega 6 care se gaseste si in carne si albusul de ou. Consumarea unei cantitati prea mari de acid arahidonic poate creste riscul de afectiuni cardiace deoarece determina inflamatie, care contribuie la formarea placilor de aterom din lumenul arterelor. Acestea pot determina aparitia bolilor coronariene, a infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral.


Ce cantitate de peste trebuie consumata?

Pentru adulti se recomanda cel putin doua mese de peste bogat in acizi omega 3 pe saptamana. O portie trebuie sa aiba in jur de 85 de grame. Femeile insarcinate sau cele care planuiesc o sarcina si copiii cu varsta pana in 12 ani ar trebui sa reduca consumul intrucat ei sunt mai susceptibili la eventualele efecte ale toxinelor din peste.




bibliografie : www.sfatulmedicului.ro

No comments:

Post a Comment